Ενδουαλοειδικές Ενέσεις

Τι είναι οι Ενδοϋαλοειδικές Ενέσεις/Εγχύσεις ?

Οι ενδοϋαλοειδικές ενέσεις χρησιμοποιούνται για τη χορήγηση φαρμάκων απευθείας στο μάτι για τη θεραπεία παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ), η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η απόφραξη της φλέβας του αμφιβληστροειδούς.

Οι πιο συχνές ενέσεις περιλαμβάνουν:

Πώς γίνεται η Ενδοϋαλοειδική Ενεση ?

Η διαδικασία είναι απλή και γίνεται συνήθως στο ιατρείο. Το μάτι αναισθητοποιείται με σταγόνες ή τζελ, ώστε ο ασθενής να μη νιώσει πόνο. Μετά, το μάτι καθαρίζεται με ιώδιο και ένας μικρός διαστολέας κρατά ανοιχτά τα βλέφαρα. Ο γιατρός εγχέει το φάρμακο με μια πολύ λεπτή βελόνα ενώ ζητά από τον ασθενή να κοιτάξει σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ολόκληρη η διαδικασία διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά και οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται ελάχιστη πίεση.

Ασφάλεια και Κίνδυνοι

Οι σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες, αλλά περιλαμβάνουν λοίμωξη, αιμορραγία ή αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Συνήθως, μετά την ένεση μπορεί να υπάρχει μικρή αιμορραγία ή δυσφορία που υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους την επόμενη μέρα.

Τι να περιμένετε μετά την Ενεση

Μετά την ένεση, μπορεί να υπάρξει αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι ή ήπιος ερεθισμός, αλλά αυτά τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται εύκολα με τεχνητά δάκρυα. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό αν παρατηρήσετε πόνο, αυξημένη ευαισθησία στο φως ή μείωση της όρασης.

Επαναλαμβανόμενες Ενέσεις

Σε χρόνιες παθήσεις, όπως η ΗΕΩ ή η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, μπορεί να χρειαστούν επαναλαμβανόμενες ενέσεις κάθε 4-6 εβδομάδες. Αυτές οι θεραπείες είναι ασφαλείς και ανεκτές από τους ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα.